Ontwerp voor het 1e Stadsinitiatief Rotterdam (2012), Wim Kloosterboer / MADE Architecten i.s.m. Han Goan Lim, 3D visualisatie Pepijn Berghout
Gebiedsontwikkeling en ‘place-making’ – ontwikkelingsplan Artpark, als incubator, voortijdig beeïndigd wegens onvoldoende medewerking van de gemeente Rotterdam (2007).
Artpark – concept Marconistraat zone (2007) i.s.m. UNO-Architecten / Michiel Versteegh
De Gemeente Rotterdam is van plan om het Merwe-Vierhavengebied (M4H) in Rotterdam-West (nu nog Stadshavengebied in gebruik) gefaseerd te herontwikkelen tot een uniek woon- en werkgebied waarbij het water en duurzaamheid belangrijke uitgangspunten zijn voor nieuwe woonvormen. Artpark wil vanuit het perspectief van culturele planologie, deels met (her)gebruik van aanwezig industrieel erfgoed, integraal deel uitmaken van deze nieuwe gebiedsontwikkeling.
Ruimtelijke ordening krijgt hierdoor een onderscheidende culturele dimensie die een verrijking en waardecreatie van het gebied zal opleveren. Culturele planologie geeft op deze manier een kwaliteitsimpuls en betekenis aan belangrijke leefbaarheidsfactoren als basis voor bewustwording, betrokkenheid en identiteit van mensen in een nieuwe omgeving. Door zich, vooruitlopend op de toekomstige stedelijke ontwikkelingen, als kwartiermaker in het gebied te vestigen wordt Artpark a.h.w. een culturele gebiedsincubator die de plek alvast betekenis geeft en op de kaart zet, publiek kennis laat nemen van de kwaliteit van deze locatie. Artpark brengt de stad naar de haven en omgekeerd.
Beeld: voorgestelde projectlocatie Marconistraat zone – status: niet doorgegaan
Het plan Artpark als groen hybride park met een sterke en diverse culturele dimensie blijft actueel omdat het concept kunst en cultuur zichtbaar en beleefbaar maakt voor een breed publiek. Ook voor publiek dat nooit of weinig in musea komt. Dit jaar gaan we ons wederom oriënteren naar een geschikte locatie en gemeente wat in… Lees verder »
Kunst en cultuur > Tijdens deze onzekere periode voor de cultuursector en natuurlijk ook voor velen anderen, is het goed om na te denken over hoe om te gaan met kunst en cultuur in tijden van een pandemie (nieuwe lock-downs?) én daarna . . . Cultuurbeleid en strategie zullen opnieuw bekeken moeten worden. Er zal… Lees verder »
Belangstelling voor het plan Artpark vanuit de gemeente Amsterdam: 3 juli 2018 vond een interessant rondetafelgesprek plaats in het Amsterdamse Bos. Het ging over de ambitie van de gemeente Amsterdam met betrekking tot de ontwikkeling en vorm van een mogelijk ‘Cultuureiland’ rondom het Bostheater (in het Amsterdamse Bos). Ook de initiatiefnemer van Artpark was hier… Lees verder »
• Toegankelijkheid en zichtbaarheid van kunst: Artpark ensceneert verbeelding, de beleving en ontmoeting met kunst op een andere wijze dan gebruikelijk, in een park. Plan voor een duurzaam permanent kunst- en cultuurpark: eventueel gefaseerd te ontwikkelen door te starten met een modulair kunstlab als kwartiermaker en creatieve incubator voor de opmaak van een toekomstige groene… Lees verder »