Artpark heeft tijdens de architectuurmanifestatie Rotterdam 2007 City of Architecture (onderdeel van de Architectuurbiënnale Rotterdam 2007), een ideeënprijsvraag (‘onder motto’) georganiseerd voor architecten, ontwerpers en beeldend kunstenaars in de regio Rotterdam. De opgave was concepten te ontwikkelen voor een architectonisch bijzonder vormgegeven, functionele ruimte geschikt voor wisselende exposities en multimediale presentaties. De ‘lightbuilding’ paviljoens, verbonden aan een stramien van vijfhoekige kavels op de Marconi- ‘free-zone’ mochten geen vaste fundering krijgen en bij voorkeur verplaatsbaar zijn. Van de ideeën werd verwacht dat ze origineel, duurzaam en innovatief zouden zijn. Presentatie van de inzendingen bij Studio Hergebruik Rotterdam.
Aantal inzendingen: 40.
Een jury bestaande uit Frank Kauffmann (architectuurhistoricus), Patrick van der Klooster (dir. AIR), Piet Vollaard (ArchiNed), Edwin van den Berg, Lars Spuybroek/NOX nomineerden zes inzendingen waarvan er vier werden geselecteerd voor een mogelijke realisatie.
De inzendingen van 40 architecten/ontwerpers, heeft mede een impuls aan gegeven aan de vervolgontwikkelingen van Artpark.
‘Cargo A01’ van Pepijn Berghout (geselecteerd)
‘Kunstkas’ van Sputnik & Peña Architecture (geselecteerd)
‘Play-Mobiel’ van Maya Brudieux en Twan Steeghs (geselecteerd)
‘SMARTIE’ MADE Architecten /Wim Kloosterboer e.a. (geselecteerd)
‘Crossing Borders’ van Ben Regtop / DAVL Studio (NOMINATIE)
‘Sectie Rotterdam’ van Jasper van den Boogaard / Kamiel van Kreij (NOMINATIE)
Enkele inzendingen:
GROUP A
Atelier Architecten – inzending: ‘BREIN’
WHIM Architecture – inzending: ‘From 5 to 6’
Ontwerpstudio Op Zuid – inzending: ‘C***L
Moen & van Oosten – inzending: ‘Geen Land’
Public Domain Architecten/Pieter Figdor – inzending: ‘Havencaleidoscoop’
Ilana Ifrah e.a. inzending: ‘Zeer Tijdelijk en Helemaal Onverwacht’
NOA Network of Architects – ‘Between a Rock and a Hard Place’
DAF-Architecten i.s.m. Uri Ben-Ari – inzending: ‘ARTWALK’
Heidi van der Wardt e.a. – inzending: multimedia paviljoen
MoederscheimMoonen – inzending: ‘Lighthouse’
Carlo van Driel – inzending: ‘Werkwolk’
Olaf Mooij – inzending: ‘ de M.E.R.’
Jos Streng – inzending: ‘Verheven Kunst’
Panoptic – inzending: ‘Virtueel Metropolis’
Detail ontwerp vijfhoekige kavelstructuur paviljoens – Marconistraat
Het plan Artpark als groen hybride park met een sterke en diverse culturele dimensie blijft actueel omdat het concept kunst en cultuur zichtbaar en beleefbaar maakt voor een breed publiek. Ook voor publiek dat nooit of weinig in musea komt. Dit jaar gaan we ons wederom oriënteren naar een geschikte locatie en gemeente wat in… Lees verder »
Kunst en cultuur > Tijdens deze onzekere periode voor de cultuursector en natuurlijk ook voor velen anderen, is het goed om na te denken over hoe om te gaan met kunst en cultuur in tijden van een pandemie (nieuwe lock-downs?) én daarna . . . Cultuurbeleid en strategie zullen opnieuw bekeken moeten worden. Er zal… Lees verder »
Belangstelling voor het plan Artpark vanuit de gemeente Amsterdam: 3 juli 2018 vond een interessant rondetafelgesprek plaats in het Amsterdamse Bos. Het ging over de ambitie van de gemeente Amsterdam met betrekking tot de ontwikkeling en vorm van een mogelijk ‘Cultuureiland’ rondom het Bostheater (in het Amsterdamse Bos). Ook de initiatiefnemer van Artpark was hier… Lees verder »
• Toegankelijkheid en zichtbaarheid van kunst: Artpark ensceneert verbeelding, de beleving en ontmoeting met kunst op een andere wijze dan gebruikelijk, in een park. Plan voor een duurzaam permanent kunst- en cultuurpark: eventueel gefaseerd te ontwikkelen door te starten met een modulair kunstlab als kwartiermaker en creatieve incubator voor de opmaak van een toekomstige groene… Lees verder »