•
Free-zone en test-site voor kunstpaviljoens
In het Artpark programma is architectuur één van de pijlers, met bijzondere aandacht voor innovatie, duurzaamheid, circulair, ‘off-grid’. Centraal staat het innovatief vermogen en de verbeeldingskracht van architectuur, het zichtbaar maken van onderzoek naar nieuwe architectonische- en virtuele dimensies, co-creatie en cross-overs naar andere creatieve disciplines. Artpark creëert als ‘free-zone’ en proeftuin ruimte voor creativiteit en experiment om architectonische prototypen, ‘parasites’, ‘mobile architecture’ en speciale ‘light-building’ paviljoens te ontwikkelen. De geleidelijke collectieopbouw tot een unieke staalkaart van exclusieve paviljoens als bijzondere presentatie- en ervaringsruimte zal een extra dimensie geven aan de de architectuur in Rotterdam en het beeld van Rotterdam als architectuurstad mede versterken.
Selectie van de Artpark prijsvraag inzendingen, kunstpaviljoens, tijdens de Architectuurbiënnale Rotterdam: ‘Rotterdam 2007 City of Architecture’.
GROUP A (Rotterdam)
PANOPTIC / Ebami Tom
Public Domain Architecten / Pieter Figdor (Rotterdam)
Moen & van Oosten Architecten (Rotterdam)
Ilana Ifrah, Anna Ernst, Alina Simoviciute
Atelier Architecten / Harold de Beer, Michael Waterdrager
Jos Streng e.a. / Ingenieursbureau Gemeentewerken Rotterdam
Heidi van der Wardt (BUILDING TREND) e.a. / multimedia paviljoen
Ontwerpstudio op Zuid – Jeroen de Loor
Carlo van Driel / ‘inflatable parasite’ – werkwolk
Olaf Mooij / mobiele expo-trailer ‘M.E.R.’
DaF-architecten – ‘Artwalk’
Moederscheim Moonen – inzending: ‘Lighthouse’
Het plan Artpark als groen hybride park met een sterke en diverse culturele dimensie blijft actueel omdat het concept kunst en cultuur zichtbaar en beleefbaar maakt voor een breed publiek. Ook voor publiek dat nooit of weinig in musea komt. Dit jaar gaan we ons wederom oriënteren naar een geschikte locatie en gemeente wat in… Lees verder »
Kunst en cultuur > Tijdens deze onzekere periode voor de cultuursector en natuurlijk ook voor velen anderen, is het goed om na te denken over hoe om te gaan met kunst en cultuur in tijden van een pandemie (nieuwe lock-downs?) én daarna . . . Cultuurbeleid en strategie zullen opnieuw bekeken moeten worden. Er zal… Lees verder »
Belangstelling voor het plan Artpark vanuit de gemeente Amsterdam: 3 juli 2018 vond een interessant rondetafelgesprek plaats in het Amsterdamse Bos. Het ging over de ambitie van de gemeente Amsterdam met betrekking tot de ontwikkeling en vorm van een mogelijk ‘Cultuureiland’ rondom het Bostheater (in het Amsterdamse Bos). Ook de initiatiefnemer van Artpark was hier… Lees verder »
• Toegankelijkheid en zichtbaarheid van kunst: Artpark ensceneert verbeelding, de beleving en ontmoeting met kunst op een andere wijze dan gebruikelijk, in een park. Plan voor een duurzaam permanent kunst- en cultuurpark: eventueel gefaseerd te ontwikkelen door te starten met een modulair kunstlab als kwartiermaker en creatieve incubator voor de opmaak van een toekomstige groene… Lees verder »